Ιδιότητες πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων

09 Σεπτεμβρίου 2021

Κοράλλι

Ιδιότητες πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων

κορη+αλς = κόρη Θάλλασας

Ο Ορφέας στα Λιθικά αναφέρει την ιδιότητα του να προστατεύει από θαλάσσιους κινδύνους και τρικυμίες. Ο Αλβέρτος ο Μέγας γράφει ότι θεραπεύει την τρέλα και χαρίζει στον κάτοχό του σοφία. Η εμφανής του σχέση τόσο με τη Σελήνη (θάλασσα) όσο και με το αίμα (χρώμα) πιστεύεται πως μπορεί να ρυθμίζει την έμμηνο ρύση στις γυναίκες. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέσα προστασίας ενάντια στο κακό μάτι και κάθε είδους αρνητικό συναίσθημα. Απορροφά αρνητική ενέργεια. Κατάλληλο για κάθαρση και ανανέωση. Διώχνει την μελαγχολία, το φόβο και τα κακά όνειρα. Δίνει θάρρος, πάθος, ενθουσιασμό αλλά και ρεαλισμό. Για έντονες ερωτικές συγκινήσεις, καρδιά, κυκλοφορικό, αναιμία, αιμορραγίες, κιρσούς, ενδυνάμωση των οστών.

Πλανήτης
Άρης (κόκκινο)
Στοιχείο Νερό
Ζώδιο Κριός, Σκορπιός (κόκκινο)

Μάτι Τίγρης

Ιδιότητες πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων

Ενάντια στα κακά πνεύματα. Προστατεύει από την βασκανία αλλά και μας αποκαλύπτει όσα γίνονται πίσω από την πλάτη μας. Προσφέρει προστασία, ξεκάθαρη σκέψη, αισιοδοξία. Φέρνει ενόραση, οξυδέρκεια και γειώνει ενέργειες. Για άτομα με δυσκολίες προσαρμογής, ή με νοητική διάχυση για πιο ενεργητική αντιμετώπιση της ζωής. Βοηθά κάθε είδους κολικούς και σπασμούς.

Πλανήτης
Ήλιος
Στοιχείο Φωτιά
Ζώδιο Λέων

Καρνεόλης (Σάρδιος)

Ιδιότητες πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων

cara-carnis=σάρκα

Είναι θαυμάσιος γειωτής ενεργειών έτσι βοηθά τους αφηρημένους ή όσους υποφέρουν από νοητική σύγχυση και έλλειψη συγκέντρωσης, φέρνοντας έμπνευση, αναλυτικές ικανότητες, ακρίβεια σκέψης, μεγάλη ικανότητα μνήμης.
Ξεμπλοκάρει τη ροή ενέργειας. Διώχνει τη ζήλια, την οργή, τη θλίψη, την απάθεια χαρίζει αυτοπεποίθηση, θάρρος, ευφράδεια. Καλός για νευραλγίες, κρυολογήματα και προβλήματα πέψης, χολής και νεφρών. Ρίχνει τον πυρετό, ηρεμεί τα νεύρα και προστατεύει από εφιάλτες, προσφέροντας ήσυχο ύπνο. Πρέπει να καθαρίζεται αρκετά συχνά, κάθε μία/δύο εβδομάδες.
Προφυλάσσει από βασκανία και γενικά από κάθε κακή επιρροή.(Βίβλος των Νεκρών)
Ο Μωάμεθ και οι Ναπολέων Α’ και Γ’ λέγεται πως είχαν πάντα επάνω τους δακτυλίδι φυλακτό από καρνεόλη. Έμποροι, πολιτικοί, δικηγόροι.

Πλανήτης
Άρης
Στοιχείο Φωτιά, Γη
Ζώδια Κριός, Σκορπιός, Παρθένος

Κεχριμπάρι

Ιδιότητες πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων

Ήλεκτρο-Οδύσσεια, Λυγγούριος-Πλίνιος, Άμβαρο-Πρωσσία

Χρησιμοποιείται στην ερωτική μαγεία για προσέλκυση ευχάριστου συντρόφου. Ευνοεί την γονιμότητα. Από τους πιο θεραπευτικούς Κρυστάλλους με μια μοναδική δύναμη να τραβά την ασθένεια έξω από το σώμα. Για παθήσεις του λαιμού, του θυρεοειδούς αδένα, ενισχύει το DNA και την αναζωογόνηση των κυττάρων. Εμποδίζει την επέκταση της μόλυνσης, ανακουφίζει από ρευματισμούς, τις ωτίτιδες, τις ζαλάδες, τον πονόδοντο και τον έρπη του προσώπου. Διώχνει την κατάθλιψη, φέρνει γλυκύτητα και ηρεμία. Ελαφραίνει τα βάρη τις ζωής και βοηθά να δείτε με πιο αισιόδοξο μάτι τα πράγματα πολλοί Ινδοί ασκητές το φορούν πάνω στο μέτωπό τους. Ενδείκνυται για ασθένειες του ΚΝΣ, του εγκεφάλου αλλά και ιώσεις.

Πλανήτης
Ήλιος
Στοιχείο Φωτιά
Ζώδιο Λέων

Ρουμπίνι

Ιδιότητες πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων

Λατινικό rubeous=κόκκινος

Στη Λεμουρία χρησιμοποιούσαν το Ρουμπίνι για να διατηρούν τις ψυχικές τους ενέργειες αλλά και για να ΄στηρίζονται’ ενεργειακά τις λατρευτικές τους τελετουργίες. Στην Ινδία οι βραχμάνοι πως τα δώματα των θεών φωτίζονται από τεράστια ρουμπίνια. Το δακτυλίδι που φορούν στη στέψη τους οι Άγγλοι βασιλείς , είναι στολισμένο με ένα μεγάλο Ρουμπίνι πάνω στον οποίο είναι χαραγμένος ο σταυρός του Αγίου Γεωργίου. Φέρνει θάρρος, αυτοπεποίθηση, ευτυχία, αφοσίωση, νοητική συγκέντρωση, θεραπεία. Καταπολεμά την μελαγχολία και την οκνηρία. Διώχνει τη θλίψη, την απογοήτευση, τη μελαγχολία. Επαυξάνει την ενόραση και παρέχει ασφάλεια στα αστρικά ταξίδια. Διαποτίζει με ισορροπία κάθε πνευματική μας προσπάθεια και προβάλλει έντονα μέσα μας το πρότυπο της θεϊκής αγάπης. Σύμφωνα με την παράδοση είναι η πέτρα των πλουσίων, βοηθά απλώς ‘το χρήμα να έρθει στο χρήμα’. Ενδυναμώνει τον οργανισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμά την φυματίωση και τις εγκύους από τον κίνδυνο αποβολής. Προστατεύει ενάντια στη μαύρη μαγεία και κάθε λογής αρνητικό συναίσθημα.

Πλανήτης Άρης
Στοιχείο Φωτιά
Ζώδια Κριός, Ζυγός.

Σμαράγδι

Ιδιότητες πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων

Σανσκριτικά marakata, marakta

Από το 2500π.Χ. στην Αίγυπτο από τα ορυχεία βόρεια του Ασουάν και αργότερα από την νότια Αίγυπτο σε ορυχεία κοντά στην Ερυθρά θάλασσα. (σμαράγδια της Κλεοπάτρας) Οι Ρωμαίοι το συνέδεσαν με την θεά Αφροδίτη και πίστευαν πως χαρίζει προστασία από την επιληψία, τη δυσεντερία, τον πυρετό και τον πανικό. Αργότερα οι Χριστιανοί πατέρες το συνέδεσαν με την ανάσταση του Ιησού. Στον Καθεδρικό της Γένοβα στην Ιταλία έφεραν οι Σταυροφόροι από τους Αγίους Τόπους ένα άγιο δισκοπότηρο στολισμένο με μεγάλα σμαράγδια. Ο θρύλος λέει πως χρησιμοποιήθηκε στον Μυστικό Δείπνο από τον Ιησού και πως προηγουμένως ανήκε στον βασιλιά Ηρώδη.
Ο Επιφάνιος γράφει ότι προλέγει τα μελλοντικά γεγονότα και σαν αποκαλυπτής της αλήθειας είναι εχθρός όλων των μαγγανειών και των εξορκισμών. Σύμφωνα με την παράδοση, μπορεί να βοηθήσει οποιαδήποτε μορφή αγάπης ακόμα πως προστατεύει τον συζυγικό δεσμό αν δοθεί ως δώρο από σύζυγο. Εχθρός του ερωτικού πάθους. Σχετίζεται τόσο με την ευγλωττία όσο και με την ισχυρή μνήμη. Ενισχύει την μνήμη και φέρνει κραδασμούς ισορροπίας, αρμονίας, υπομονής, έμπνευσης. Συνδέει το συναίσθημα και την λογική σε έναν θαυμάσιο συνδυασμό ανιδιοτέλειας, έναν Κρύσταλλο βαθιάς σοφίας. Ενεργοποιεί το τσάκρα της καρδιάς, φέρνει αρμονία στη ζωή και αναζωογόνηση του φυσικού σώματος. Καλός για τους πνεύμονες, την σπονδυλική στήλη και το μυϊκό σύστημα.

Πλανήτες Αφροδίτη, Ερμής
Στοιχεία Γη, Αέρας
Ζώδια Ταύρος, Δίδυμοι, Παρθένος, Υδροχόος

Λαμπραδορίτης

Ιδιότητες πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων

Κρύσταλλος που ενισχύει την αύρα και βοηθά στην ανάπτυξη των ψυχικών δυνάμεων, στην κατανόηση των εσωτερικών μας ικανοτήτων, αλλά και στην επικοινωνία μας με ανώτερες δυνάμεις. Ενισχύει την ενόραση και βοηθά σε περιόδους αλλαγών γιατί φέρνει καθαρότητα στη σκέψη.
Θετική συμβολή του σε εγκεφαλικές διαταραχές, άγχος, προβλήματα πέψης και μεταβολισμού.

Λάπις Λάζουλι

Ιδιότητες πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων

(lapis=λίθος,  lazouli=γαλάζιος)  
Λαζούριο, Λαζουρίτης  περσικά lazhward= γαλάζιος

Από τους ισχυρότερους Κρυστάλλους όλων των εποχών. Οι Αιγύπτιοι χάραζαν επάνω του αποσπάσματα από την περίφημη ‘Βίβλο των Νεκρών’. Πολλοί εσωτεριστές τον αναφέρουν ως ερωτικό Κρύσταλλο και τον συνδέουν με την Αφροδίτη. Καθαρίζει νου και πνεύμα. Ηρεμεί, γαληνεύει, είναι κατάλληλος για να διατηρήσει την πίστη σε έναν δεσμό ή να συνδυάσει τον έρωτα με μία αληθινή πνευματική αγάπη. Επίσης ελκύει νέους φίλους και εξασφαλίζει την αγάπη των παλιών. Μας ‘ανοίγει’ προς όλες τις ψυχικές εμπειρίες διεισδύοντας στα βαθιά στρώματα του υποσυνείδητου, μας αφυπνίζει αλλά και μας προστατεύει. Θεωρείται μία από τις καλύτερες προστασίες για τη βασκανία.
Καταπολεμά φλεγμονές και τις παθήσεις του αίματος, της σπλήνας, της καρδιάς και του δέρματος. Επίσης προστατεύει από την επιληψία και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Ενδυναμώνει το λυμφατικό σύστημα, τον κωνοειδή αδένα και τον θυμοειδή. Για ντροπαλούς, εσωστρεφείς, ‘φευγάτους’ και όσους υποφέρουν από κατάθλιψη.
Αποτελεί γιατρικό για τη μελαγχολία και τον τεταρταίο πυρετό λέει ο Μέγας Αλβέρτος.

Πλανήτες Αφροδίτη, Δίας
Στοιχείο Αέρας
Ζώδια Τοξότης, Ιχθείς, Ζυγός

Κιτρίνης

Ιδιότητες πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων

Ιδανική για τον φόβο των στενών σχέσεων, για το αίσθημα της εγκατάλειψης, για τη συναισθηματική φόρτιση. Διώχνει τους φόβους και μας ωθεί σε αποτελεσματικές κινήσεις στη ζωή. Μπορεί να επιφέρει εξισορρόπηση στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα και το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Σχετίζεται με τη γνώση και την αντίληψη. Κατάλληλος για τους εσωστρεφείς, τους ντροπαλούς, εκείνους που νιώθουν φόβο, αμηχανία στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, για τους υπερευαίσθητους και τους τρωτούς από τις εξωτερικές ενέργειες. Συνίσταται να φορά κανείς κιτρίνη όταν εκτίθεται σε χημικές ουσίες, σε χημειοθεραπεία ή σε τοξίνες. Τέλος, βοηθά την πέψη, το κυκλοφορικό, τον θυρεοειδή, το πάγκρεας, τον θυμοειδή και αντιμάχεται τους όγκους.

Πλανήτες Ήλιος, Ερμής
Στοιχεία Φωτιά, Αέρας
Ζώδια Λέων, Δίδυμοι, Ζυγός

Αιματόπετρα

Ιδιότητες πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων

Ηλιοτρόπιο

Σε έναν Αιγυπτιακό πάπυρο που βρίσκεται στο μουσείο του Μονάχου, περιγράφεται ένα δακτυλίδι με Αιματόπετρα που κάνει τον κάτοχό του αόρατο. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι πίστευαν πως αποτρέπει την αποβολή στις εγκύους και βοηθά σε εύκολο τοκετό. Είναι Κρύσταλλος ‘καθαριστής’ του φυσικού σώματος και απομακρύνει συγκινησιακά μπλοκαρίσματα και μεγεθύνει την ομαλή ροή ενέργειας. Πιστεύεται πως χαρίζει σοφία και φρόνηση σε όποιον τον φορά, και πως ελκύει το χρήμα. Ενισχύει την συνειδητοποίηση της αγάπης, της φιλίας και προσφέρει θάρρος και αυτοπεποίθηση στις δύσκολες στιγμές, προσφέρει δημιουργικότητα και νέα ώθηση στα ταλέντα, βοηθά στο διαλογισμό διώχνοντας τις άσχετες σκέψης από το νου. Λέγεται πως σταματά την αιμορραγία και ανακουφίζει από πόνους του στομαχιού και των εντέρων. Ανακουφίζει από το πρόβλημα των αιμορροΐδων και βοηθά να αποβληθούν οι πέτρες της χοληδόχου κύστης. Ακόμη προστατεύει από τσιμπήματα των εντόμων.

Πλανήτης Κρόνος
Στοιχείο Γη
Ζώδια Αιγόκερως, Παρθένος

Χαλαζίας

Ιδιότητες πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων

(Κουώρτζ) Ορεία Κρύσταλλος (από το Ελληνικό χάλαζα=χαλάζι)

Οι πρωτόγονοι λαοί λάτρευαν τους Κρυστάλλους χαλαζία. Ο Πλήνιος αναφέρει πως μία πλούσια Ρωμαία αγόρασε κουτάλα από χαλαζία για 150.000 σιστέρσια δηλαδή περίπου 20.000 Ευρώ! Κατάλληλος για κάθε περίπτωση ενεργειακής φόρτισης. Οι έξι πλευρές του συμβολίζουν τα έξι ενεργειακά κέντρα του σώματος (τσάκρα) και η κορυφή του το έβδομο- αυτό που μας συνδέει με το άπειρο. Οι Κρύσταλλοι χαλαζία μεγεθύνουν την αποτελεσματικότητα άλλων ‘κραδασμικών’ θεραπειών (βελονισμός, ανθοϊάματα) και επίσης του διαλογισμού. Μπορεί να εξισορροπήσει το νευροφυτικό σύστημα του ανθρώπου, προσφέροντας έτσι ηρεμία και καταπραΰνοντας πολλές νευροφυτικές ασθένειες. Χαρίζει αφθονία. Ο σύγχρονος εσωτερισμός πιστεύει πως οι Κρύσταλλοι χαλαζία μπορούν να ‘προγραμματιστούν’ ώστε να μιμηθούν τις ιδιότητες οποιουδήποτε Κρυστάλλου.

Πλανήτες Ήλιος, Σελήνη
Στοιχεία Όλα
Ζώδια Όλα

Χαλαζίας Γαλακτώδης

Ιδιότητες πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων

Ειδικότερα, ο γαλακτώδης χαλαζίας σταματά τη διάρροια και την αιμορραγία, ανακουφίζει από τις ημικρανίες και αυξάνει την ποσότητα γάλακτος στις μητέρες που θηλάζουν.

Χαλαζίας με Ρουτίλιο

Ιδιότητες πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων

Χρησιμοποιήθηκε στη Λεμουρία και στην Ατλαντίδα. Ενσταλάζει ενέργειες γαλήνης και ηρεμίας. Αναζωογονεί όλο το φυσικό σώμα σε βιομοριακό επίπεδο και ανακουφίζει όλα τα μιάσματα. Ιδανικός για απογοητευμένους, εξαντλημένους, αβοήθητους. Απομακρύνει αρνητικές ενέργειες από την αύρα και φέρνει εμπνεύσεις που οδηγούν στο βίωμα πνευματικών αξιών.

Αχάτης

Ιδιότητες πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων

Σύμφωνα με το Θεόφραστο, πήρε το όνομά του από τον ποταμό Αχάτη της Σικελίας. Λέγεται ότι ο Ορφέας φορούσε φυλακτό αχάτη όταν κατέβηκε στον Άδη να σώσει την αγαπημένη του.
Ο Κέυση υποστηρίζει ότι βοηθά στην προσέγγιση του εσωτερικού μας εαυτού.
Προσελκύει πιστούς και άξιους φίλους και εύνοια ισχυρών προσώπων. Φέρνει χαλάρωση, ηρεμία, θάρρος και αυτοπεποίθηση. Διώχνει τους ανεπιθύμητους κραδασμούς που προέρχονται από τα αρνητικά συναισθήματα των άλλων. Ενισχύει την όραση, την εξισορρόπηση των αρσενικών και θηλυκών ιδιοτήτων και την αρμονική κατανομή των αιθερικών ενεργειών. Προστατεύει από δαγκώματα φιδιών και εντόμων, τις δερματοπάθειες, καταπολεμά την αϋπνία.

Πλανήτης Αφροδίτη (πράσινος)
Στοιχείο Γη (πράσινος)
Ζώδια Ταύρος, Ζυγός (πράσινος)

Άκουαμαρίνα

Ιδιότητες πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων

θαλασσινό νερό

Τον αναφέρουν ο Στράβωνας και ο Πλίνιος και θεωρείτο αντίδοτο στα δηλητήρια. Ιδανικός για όσους νιώθουν αδυναμία να εκφράσουν αυτά που αισθάνονται. Ξεμπλοκάρει παλιούς ‘κόμπους’ στο λαιμό και είναι σημαντική η επίδρασή του σε περιπτώσεις έλκους στομάχου. Μειώνει τον φόβο, την αίσθηση αποπροσανατολισμού και ενεργοποιεί την εσωτερική επιθυμία να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του ως ολοκληρωμένο ον. Εξασφαλίζει ευτυχισμένο γάμο, φρεσκάρει μακροχρόνιες συμβιώσεις και φυσική κατάσταση. Ενισχύει το ήπαρ, τη σπλήνα, τα νεφρά, τον θυρεοειδή, τα οστά, τα δόντια, τα λευκά αιμοσφαίρια και ανακουφίζει πρησμένους αδένες. Ενισχύει την ταχύτερη διανοητική λειτουργία, προστατεύει την αύρα. Χαρίζει ηρεμία και ψυχική χαλάρωση. Προστατεύει τους ναυτικούς στα ταξίδια τους από θαλασσοταραχές.  

Πλανήτης Σελήνη
Στοιχείο Νερό
Ζώδια Καρκίνος, Ιχθείς

Γρανάτης

Ιδιότητες πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων

granatum=ρόδι

Σύμφωνα με το εβραϊκό Ταλμούδ, ένας τεράστιος γρανάτης φώτιζε την κιβωτό του Νώε κατά την διάρκεια του κατακλυσμού. Η απόχρωση ‘γκρενά’ έχει πάρει το όνομά της από τον γρανάτη αλμαντίνη (βαθύ κόκκινο). Πέτρα θεραπείας και επαναφόρτισης. Απομακρύνει την αρνητική ενέργεια από τα ενεργειακά κέντρα του σώματος (τσάκρα). Διαμορφώνει θετικές σκέψεις, δημιουργική δράση, αισιόδοξη στάση. Προσφέρει άμεση ενεργητικότητα, αντοχή και σωματική δύναμη, ιδίως σε περιπτώσεις που απαιτείται έντονη σωματική και πνευματική προσπάθεια μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Φέρνει επιτυχία σε κάθε είδους επαγγελματική ενασχόληση. Καλός συμπαραστάτης όσων ασχολούνται με την αυτοσυγκέντρωση και κινήσεις Γιόγκα, Τάι Τσι, Αϊκίντο, Σουφικού χορού. Καταπολεμά κάθε είδους ασθένεια του αίματος, θεραπεύει τις πέτρες στα νεφρά, τη χολή και την κύστη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της σεξουαλικής διάθεσης.

Πλανήτης Άρης
Στοιχείο Φωτιά
Ζώδια Κριός, Σκορπιός

Άρθρα
Twitter ανακοινώσεις GaganDiPica - A Narrative in Miniature
27 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση της συλλογής 'Φως των Ουρανών' (Gagan di Pica)

περισσότερα
Μάτι της Ψυχής
14 Σεπτεμβρίου 2011

(Κρύσταλλος μέσα σε Κρύσταλλο αρ.πατέντας 202101000203)

περισσότερα
ΕΣΠΑ 2014-2020